Lietuvos architektų sąjunga

2009-07-16 VAUET posėdis

Liepos 16 d. vykusiame Vilniaus architektūros – urbanistikos ekspertų tarybos posėdyje nagrinėti 2 projektai:
1. Viešbučio L.Stuokos-Gucevičiaus g. 1,3 Vilniuje rekonstrukcijos techninis projektas
UAB „Archikadas“
Projekto autorius – A.Žalys
Recenzentas – A.Mačiulis




Projektas tarybai pristatytas antrą kartą. Nors pirmojo pristatymo metu ekspertai pabrėžė nepritarią istoricizmo imitacijoms senamiestyje, architektas antrajam svarstymui pateikė jau matytą, iš esmės nepakeistą istoricistinį pastato variantą, kurį, beje, jau yra suderinęs Kultūros paveldo departamentas ir Nuolatinė komisija, t.y., statybos leidimui gauti kliūčių beveik nelikę.
Ekspertų nuomone, antrasis projekto, apie kurį nuomonė jau buvo pateikta, teikimas svarstymui nelogiškas. Dauguma tarybos narių laikėsi nuostatos nekompromituoti ir nekeisti pirmą kartą išreikštos nuomonės (nepritarti) bei laikytis Vienos memorandumo, kuris atmeta istorinių stilių imitaciją kaip istorijos klastojimą ir pasisako už savo laiko atspindėjimą architektūroje.
Dar kartą išriekštas apgailestavimas, jog ekspertų tarybos nuomonė neturi jokios įtakos tam, kokia architektūra bus įgyvendinta. Blogiausia padėtis, kaip apstebėjo keli ekspertai, yra senamiesčiuose, kur kol kas projektų sprendinių aprobavimui svariausią įtaką turi Kultūros paveldo departamentas, su kuriuo, deja, konstruktyvaus dialogo nepavyksta užmegzti.


2. Paminklo kun. B.Laurinavičiui Kalvarijų ir Žalgirio g. sankirtoje projektiniai pasiūlymai
Skulptorius – A.Kmieliauskas
Architektas – P.Jansonas
Recenzentai –S.Pamerneckis (LAS), G.Piekuras (LDS)




Žalgirio ir Kalvarijų gatvių sankirtoje, Vilniuje, esantis kunigo B.Laurinavičiaus skveras iki šiol neturi patrauklios visuomeninės erdvės atributų ir Lietuvai reikšmingos asmenybės įamžinimo formos.
Neseniai skveras laikinai sutvarkytas: išgrįstas, pasodinti keli medžiai. Kunigo B.Laurinavičiaus fondas ėmėsi iniciatyvos skverelį sutvarkyti ir jame pastatyti skulptūrą, kurią sukūrė ir jau iškalė skulptorius A.Kmieliauskas.
Motyvuojant nedideliu fondo biudžetu, skverelį pasiūlyta tvarkyti minimaliomis išlaidomis: palikti esamus suoliukus, dalį dangos, medžius. Dalis skvero būtų apželdinta žole, o viduryje iškiltų apie 3 m aukščio skulptūra, vaizduojanti kryžių nešantį Kristų.
Ekspertai pritarė visuomeninėms iniciatyvoms, atkreipė dėmesį į skulptūros meninę vertę, tačiau sukritikavo neprofesionaliai parengtą architektūrinę dalį – skvero projektą.
Pasak Tarybos, projekte trūksta kompleksinio požiūrio mį aplinkinę treritorija, visiškai neatsižvelgta į šiai vietai numatytus pakeitimus: pagal vykusio Tėvynės kino teatro teritorijos konkurso laimėtojų projektą po skvereliu bus statomi požeminiai garažai, panaikinti apvažiavimai.
Ekspertų siūlymu, skulptūros vieta turėtų būti nustatyta tik tuomet, kai konkurso laimėtojai parengs skverelio su aplinkine teritorija projektą.



 

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal