Lietuvos architektų sąjunga

2009-09-03 VAUET posėdis

Rugsėjo 3 d. Vilniaus architektūros urbanistikos ekspertų taryba svarstė 2 projektus:


1. Sklypo Upės g. 21, Vilniuje, detalusis planas ir sklypo užstatymo projektiniai pasiūlymai
Autoriai – A.Grigūnienė, L.Naujokaitis (UAB „Urbanistika“), S.E.Andersen (PLH arkitekter).
Recenzentas – G.Blažiūnas


Greta dešiniajame Neries krante ką tik baigto statyti administracinio pastato „Green house“ (projektavo „PLH arkitekter“) planuojama statyti viešbutį. Jis iškiltų vakarinėje sklypo dalyje, kur šiuo metu įrengtas parkingas.
Architektai ties Upės gatvės posūkiu suprojektavo pastatą, „suklijuotą“ iš trijų 6, 7 ir 8 aukštų korpusų, žemėjančių Žvėryno link. Vidurinysis korpusas – vidinis atriumas – bus įstiklintas ir peržvelgiamas, stiklinis pirmasis aukštas pastatui dar pridės lengvumo.
Kadangi, pasak autorių, pastato įtaka miesto panoramoms bus minimali, svarbiausia buvo rasti tinkamą santykį su artimuoju kontekstu, esamu nauju „Green hall“ pastatu, netoliese esančia cerkve.









Tačiau ekspertai beveik vienbalsiai pastebėjo, jog projektuojamas pastatas nesudaro darnios kompozicijos nei su stikliniu „Green hall“ vertikaliu tūriu, nei su sovietmečiu statytais bendrabučiais, nei su Žvėryno urbanistine aplinka. Tarybos nuomone, iš žmogaus akies lygio perspektyvų, pastatas taptų dominante, konkuruojančia su „Green hall“, todėl viešbučio aukštingumą reikėtų mažinti bent iki 6 aukštų ir parinkti diskretiškesnę architektūros kalbą. Ekspertai suabejojo, ar vidurinysis stiklinis korpusas bus suvokiamas kaip tuštuma, todėl pastatas greičiausiai bus matomas kaip masyvus vientisas tūris, savo masteliu disonuojantis su trapiu Žvėryno vilų užstatymu. Pateiktiems užstatymo pasiūlymams nepritarta.



2. Apartamentų viešbučio šv.Mikalojaus, Lydos, Pranciškonų g. sankirtoje Vilniuje projektiniai pasiūlymai
Autoriai – A.Baldišiūtė, I. Uogintas, Dž. Karalius, J. Klybaitė, M. Jusaitė (Andre Baldi architektūra urbanistika), PV – L.Rekevičius (Aketuri architektai).
Recenzentas – I.Kliobavičiūtė



Prieš II Pasaulinį karą senamiesčio gatvių sankryžoje būta gyvenamojo namo, kuris nugriautas sovietmečiu, per teritoriją nutiesus šiluminę trasą. Šiandien tuščiame komercinės paskirties sklype planuojama statyti apartamentų viešbutį.


Išnagrinėję artimą kontekstą ir senamiesčio charakteristikas, architektai identifikavo pagrindines vertybes, kurias projekte nutarė išryškinti: sklype išlikusį sienos fragmentą ir vaizdą į kitoje gatvės pusėje esančią šv. Mikalojaus bažnyčią. Pastatą orientavę palei Lydos gatvę, architektai kvartale sukūrė vidinį kiemelį, iš kurio pro paliktą plyšį tarp esamo ir projektuojamo pastatų matyti bažnyčia. Plyšys-atsitraukimas taip pat suteikia galimybę apžiūrėti išlikusį sienos fragmentą, priblokuotą prie gretimo pastato ugniasienės.


Autorių nuomone, nauja architektūra senamiestyje turi būti korektiška, atitinkanti bendrą charakterį, tačiau aiškiai atspindėti savo laikmetį. Pastatui suteiktos tradicinės formos – tinkuotos sienos su langų eilėmis, šlaitinis cinkuotas arba keramika dengtas stogas – interpretuotos šiuolaikiškai.


Pirmame aukšte numatyti visuomenės traukos taškai – į bažnyčią orientuota kavinė, sporto klubas, du nedideli vidiniai kiemeliai. Kiti aukštai skirti viešbučio apartamentams.









Ekspertų taryba pritarė projektui, ypač teigiamai įvertinę vykusį bandymą sukurti naują architektūrą senamiesčio aplinkoje. Pasak jų, viešbutis atitinka konteksto charaterį ir savo masteliu, ir forma, ir detalėmis, tačiau tuo pat metu aiškiai reprezentuoja savo laikmetį. Keli ekspertai autoriams patarė dar paieškoti architektūros vilnietiškumo.


 


 


 


 



 

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal