Lietuvos architektų sąjunga

2008-11-27 VAUET posėdis

Lapkričio 27 d. vykusiame LAS Vilniaus skyriaus bendras Ekspertų tarybos posėdyje svarstytas Statinio projekto architektūrinės dalies atlikimo ir apimties reikalavimų standarto projektas.
Autorius – Vaidotas Kuliešius
Recenzentas – Tauras Paulauskas


Dabartiniame techninio projekto dalių sudėties reglamente architektui privalu rengti nemažai inžinerinių brėžinių. Nors architekto darbo rezultatas turėtų būti meno kūrinys, jis yra priverstas eikvoti laiką ir jėgas ne projekto koncepcijai ieškoti ir tobulinti, o atlikti inžinerinius skaičiavimus.
Reikalavimai techniniam projektui menkina architektūros pridėtinės vertę (socialinę, kultūrinę), neatitinka LR Architektūros politikos krypčių nuostatų.
Naujame Standartų projekte, kurį Aplinkos ministerija užsakė paruošti Lietuvos architektų rūmams, siūloma iš privalomų TP dalių išbraukti inžinerinius skaičiavimus ir brėžinius, tokius kaip šildymo, elektros, gaisrinės saugos ir kt., aiškiai atskiriant kompetencijas ir atsakomybes.


VAUET ekspertai pritarė projektui. Taip pat ekspertai rekomendavo, rengiant Architektūros įstatymo koncepciją, įvesti naujas projekto stadijas, turinčias dokumento statusą: Eskizinis projektas (detaliojo plano projektiniai pasiūlymai, konkursiniai sprendiniai, vizijos – architektūrinė idėja be matmenų), Architektūrinis projektas (architektūriniai brėžiniai, daromi konsultuojantis su inžinieriais ir konstruktoriais. Juose architekto darbo dalis užimtų apie 80 proc., juos parengus būtų galima gauti leidimą 0 ciklo darbams), Techninis projektas ir darbo brėžiniai.



Priedas 1
Priedas 2
Priedas 3
Priedas 4
Priedas 5
Standartai

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal