Lietuvos architektų sąjunga

2009-07-08 KAUET posėdis

Liepos 8 d. vyko Kauno architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos supažindinimas su Kauno pramogų ir sporto rūmų Nemuno saloje, Karaliaus Mindaugo pr. 50 statybos eiga ir fasadų sprendinių pristatymas (arch. A.Bublys, E.Miliūnas, A.Ramanauskas, D.Paulauskienė, R.Baltrušaitienė, V.Miliūnas,  G.Eigirdas).


Autoriai ekspertams pateikė naują arenos fasado koncepciją. Pasak E.Miliūno, renkantis architektūrinį kelią, buvo aišku, kad konkuruoti su miestu būtų klaida. Autorių nuomone, tūris turi būti vientisas. Pradžioje architektai įsivaizdavo sporto rūmus kaip ovalų tūrį, tačiau po Šiaulių arenos ir Kauno prekybos centro “Akropolis” garažo atsiradimo tapo aišku, kad per didelė naujos architektūros sankaupa vienoje vietoje sutrikdo  miesto pusiausvyrą. Todėl pradėta nagrinėti daugiakampės formos galimybė. 
Atsisakyta ir tinklo – fasado „vualio“. Pagal naują kocepciją arena turėtų būti žibintas, kuris apšviečia aplinką, padeda pamatyti miestą. Atsisakant Kaunui nebūdingo architektūros dekoratyvumo, priimta terasinio namo idėja.
Autoriai pabrėžė aikštės prie vandens, įėjimo, krantinės objektų (ūkio kiemo, restorano, koncertų salytės, parodų salės) sprendinių svarbą, sprendžiant miesto ir upės funkcinio ir vizualinio sujungimo klausimą.
Pastatas bus ažūrinis, atviras, per terasas komunikuos su miestu, į vidų patekę žmonės jausis kaip parke. Terasose numatytos vietos automatizuotoms saulės baterijoms, inžinerinimas įrenginiams- viskas bus atvira, nepaslėpta. Apdailos medžiagos- pilkai dažytas metalas, stiklas ir betonas.




Foto: K.Kajokas


Ekspertai pritarė naujiems architektūros sprendiniams, kurie, jų nuomone, pagerins pastato ryšį su aplinka, suteiks pastatui charakterio. Jų nuomone, pamažu realiai pildosi siekis priartinti Kauno miesto gyvenimą prie upės. Pritarta neišsišokantiems iš konteksto sprendiniams, santūriai fasadų apdailai, dekoracijų atsisakymui. Autoriams ekspertai rekomendavo funkciškai išnaudoti arenos stogą, terasas.


Pasak eksperto J.Bučo, „autoriai puikiai suvokė šio objekto ir jo vietos prasmę. Tai ne tik sporto ir pramogų arena, tai išskirtinė kraštovaizdžio regykla, teikianti galimybes apžvelgti gražiausią urbanistinio kraštovaizdžio vietovę- Nemuno slėnį ir jo istorines, urbanistines bei architektūrines vertybes.
Šio statinio prasmė svarbesnė už patį statinį. Ne apimtimi, tūriu, dydžiu, bet architektūriniu sprendimu ir gera orientacija bei lokalizacija statinys yra įspūdingas. Jo architektūra kokybiška. Šis objektas bus reikšmingas savo logika, prasme ir architektūrine kokybe, be deklaracijų ir dirbtinių puošmenų. Manau, jis taps paveldu tiems, kas gyvens po mūsų ir bus nauju Kauno centro ženklu.“


Projekto vizualizacijos dar ruošiamos.

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal